Over Thera Melisie

Geboren in 1959 in Maastricht. Mijn Ateliernaam is KunstinkKlei. In 2004 ben ik, Thera Melisie, mijn droom gaan waarmaken door de kunstacademie te gaan volgen. Mijn eerste kennismaking met klei was een enorme aanzet om op zoek te gaan naar meer kennis over keramiek.
Het materiaal “klei” vond ik heerlijk! Je kunt toevoegen, weghalen, vormen, precies zoals je zelf goed vindt.
Een half jaar heb ik gewerkt aan mijn eerste werkstuk. Net zolang totdat ik vond dat het goed genoeg was om in de oven te worden gebakken.
Heel groot was de teleurstelling toen mijn werkstuk in de oven stuk ging.
Nog groter was de verbazing dat niemand mij kon vertellen waarom het kapot was gesprongen.
Dat was voor mij de duw die ik nodig had om naar en academie te gaan. Ik heb hier in 6 jaar de richting Keramiek behaald.
Inmiddels ben ik beeldend kunstenaar en mag ik dagelijks bezig zijn met mijn passie: klei. Ik werk midden in de natuur, op een mooie plek in het Zuid-Limburgse landschap. Deze natuur en vooral ook het leven zelf zijn mijn inspiratiebronnen. Nooit hetzelfde, steeds verrassend, vol emotie. Soms donker en somber, maar meestal licht, helder en vol kleur.

Met klei kan ik alles kwijt wat ik niet in woorden kan uitdrukken. Er zijn geen grenzen, niks moet, alles mag. Mijn onversneden gedachten, gevoelens en emoties zijn in mijn werk zelf en in de kleuren terug te vinden.
Ik combineer realiteit met fantasie en hoop de ogen van de kijker vast te houden en uit te nodigen tot een eigen interpretatie.
Doordat ik mij niet laat leiden door “hoe het hoort”, of moet, zijn mijn werken de ene keer luchtig, speels, kinderlijk, en de andere keer weer chaotisch en doorspekt van emoties.
Het stevige glazuren van de klei en het door elkaar gebruiken van kleuren benadrukt het loslaten van grenzen. De werken zijn niet strak en schoon en afgewerkt zoals dit bij keramisten vaak gebruikelijk is.
Het is fijn, dat ik meestal precies weet wat er niet goed is gegaan, als een werkstuk niet mooi is geworden, of stuk is gegaan.
Dat maakt ook dat ik het heerlijk vind om cursussen en workshops te geven.
Mijn kennis over dragen en proberen om cursisten met een goed gevoel naar huis laten gaan is heerlijk.
Elke keer als ik keramiek uit de oven haal, is spannend.
Ik geniet van elke dag, dat ik met klei mag werken.

Mijn beelden zijn soms“onaf”… “niet perfect afgewerkt” 

Voor mij een reden om de visie achter mijn beelden aan te halen…

20 jaar geleden had ik een stuk gelezen over WABI-SABI.
Die term was toen nog redelijk onbekend. Als ik probeerde uit te leggen wat het was, werd ik bedenkelijk aangekeken, alsof ik dit zelf had verzonnen.

Dat is niet zo… maar het pas zo goed bij mijn leefwijze, bij mijn basisgevoel..

Er zijn maar weinig dingen in het leven die perfect zijn..
IK ben niet perfect, wat ik doe is niet perfect…maar ik doe het met liefde, enthousiasme, gevoel, inzet en gedrevenheid.

Mijn beelden ontstaan van daaruit, vanuit mijn gevoel.
En nee.. ik ga ze niet afwerken om ze perfect te laten zijn..

Mijn beelden zijn, net als ikzelf…zeker niet perfect!…aanhangers van de
WABI SABI theorie..🤭😜❤️😘

Hopelijk beleeft u evenveel plezier in het bekijken ervan, als ik beleefd heb in het maken ervan.

Met vriendelijke groet,

Thera Melisie
Thera Melisie
Kunst In Klei